Nyár a hedonisták évszaka - Hogyan motiváljuk őket a munkahelyen?
Szórakozás, lazaság, bulik, társaság. A nyár a színek és a szabadság évszaka, amikor utat tör magának a változatosság. Utazunk, világot látunk, új dolgokkal ismerkedünk meg, kiéljük a bennünk lakozó hedonizmust. Az a három hón
Szórakozás, lazaság, bulik, társaság. A nyár a színek és a szabadság évszaka, amikor utat tör magának a változatosság. Utazunk, világot látunk, új dolgokkal ismerkedünk meg, kiéljük a bennünk lakozó hedonizmust. Az a három hónap ez, amikor a „work hard, play hard” párosból a „play hard”-ra helyeződik a hangsúly. Természetesen nem mindenkinél egyazon mértékben, mivel egy szükségletről beszélünk, amely mindenkiben más szinten áll, de kétségtelen, hogy még a rigorózus, nyakig begombolkozott emberek is engednek a galléron.
De mi is a hedonizmus pontosabban, mi köze van az értékekhez és a motivátorokhoz?
Tény, hogy a hedonizmust kevesen mérik, és kevesen gondolják róla, hogy egyáltalán megéri külön változóként foglalkozni vele a munkahely, a karrier vagy az ösztönzők szempontjából. Ez általában annak köszönhető, hogy a hedonizmus és az ételek élvezete közé gyakran tesznek egyenlőségjelet, ami azonban a fogalom erős leegyszerűsítése. A hedonista motivátorral rendelkezők között nincsenek többen a pocakos, kikerekedett emberek, miközben a nem hedonisták között nem csak rossz-evőket fogunk találni. A hedonizmus több, mint a luxus vagy az ételkülönlegességek utáni vágy, amit jól mutat, hogy vannak egész szervezetek, amelyekre ez a kultúra jellemző, és mielőtt bárki azt gondolná, nem éttermekről vagy borházakról beszélünk. A svájci Google vagy a Disney mind ilyennek számítanak, elég, ha megnézzük az irodáikról készült képeket, de jó példa ide az a hazai vállalkozó is, aki nyárra áthelyezi irodáját a Balaton mellé.
A hedonizmus tehát a kötetlenség, a lazaság megtestesítője, amely azonban nem jelenti a munka végét. Az ilyen ember számára a szórakozás és a munka nem egymásnak ellentmondó fogalmak, és végeredményben akár többet is dolgozhatnak, mint társaik, hiszen ők kellemes időtöltéssé igyekeznek tenni a munkát is. Ha velük dolgozunk együtt, rendszeres számíthatunk viccekre, meglepő fordulatokra és valami újra. Vezetőként azzal motiválhatjuk őket, ha teret engedünk néhány hóbortjuknak, elnézzük, ha a nap közben érkezik néhány megnézendő Youtube link, és színes cafeteria rendszert kínálunk nekik, a konyhában pedig széles a választék. Így ők is a legtöbbet tudják kihozni magukból és segítségükkel még a legmonotonabb munkahely is kellemessé válhat és flow élményt nyújthat a munka!
Ebben az évszakban könnyű megfigyelni és megtalálni őket a munkatársaink között. Ne feledjük, hogy bárki lehet hedonista, mindazonáltal érezhetően többször találkozunk velük sommelierek, idegenvezetők, rendezvényszervezők és stand-up comedy-sek között.
És hogy kiket is lehet hedonistákat támogató akciókkal motiválni? Erre könnyen tudunk választ adni ha valaki kíváncsi rá, keressen bennünket!